top of page
Rhubarb
Matbyrån LOGO - text och stjärna - VIT.png

Matbyrån Gotland skapar gemenskap och utveckling

Matbyrån jobbar för att samla, stärka och utveckla företag inom mat och livsmedel på Gotland. Vi skapar mötesplatser, ger dig koll på vad som händer inom mat och dryck på ön och är ditt bollplank för nya idéer eller frustrationer. 


Vi tror på möten och samarbeten. Att när vi jobbar tillsammans, då blir det bättre! Matbyrån har som mål att sätta Gotland på matkartan - som en hållbar producent av förstklassiga matråvaror, unika matupplevelser och fantastiska livsmedelsprodukter. 

Matbyrån SYMBOL - stjärna - VIT.png

På gång

  • Fika vid eldstaden
    Fika vid eldstaden
    ons 09 okt.
    Romakloster
    09 okt. 2024 15:00 – 17:00
    Romakloster, ROMA LÖVSTA 10, 622 54 Romakloster, Sweden
    09 okt. 2024 15:00 – 17:00
    Romakloster, ROMA LÖVSTA 10, 622 54 Romakloster, Sweden
    Välkommen till en värmande fika vid eldstaden, med samtal om hur det är att vara småskalig primärproducent och/eller förädlare inom mat och livsmedel på Gotland - och hur det kan bli ännu bättre.
På gång

En inkubator för regenerativa matföretag tar sin form

Det saknas ett affärsstöd som är anpassat för småskaliga mat- och livsmedelsföretag på Gotland som inte nödvändigtvis vill växa till stora företag, utan snarare optimera sin verksamhet för att skapa hållbara och livskraftiga företag med fokus på lokalitet och långsiktig hållbarhet.

 

Tillsammans med Science Park Gotland och Gotland Grönt Centrum driver Matbyrån Gotland projektet Regenerative Business Incubator Programme med medfinansiering av Europeiska Unionen. I tätt samarbete med representanter från målgruppen modellerar vi fram ett inkubatorsprogram för regenerativ affärsutveckling som ska stärka mikro och små mat- och livsmedelsproducenter inom både primärproduktion som förädling. Ett regenerativt förhållningssätt tar hänsyn till helheten. Där ingår värderingar, livstempo, relationer, hälsa, lokalsamhället, jämställdhet - och livslust. 

 

Projektet är tvåårigt och avslutas september 2026.

Har du frågor kontakta projektledare Paula Cederberg Ahlsten paula@matbyrangotland.se 

21_HIRES_SusSpejs_Toftagården_4889.jpg

Gotland      Mat

Den gotländska naturen ger unika förutsättningar för att producera mat och livsmedel. Våra många soltimmar skapar rikare smaker och goda förutsättningar för soltörstande grödor. Djuren som betar våra ängen och alvarsmarker blir naturligt uppfödda på backtimjan och mineraler. Havet som omger oss värmer upp vår ö och bidrar till att vi har ett varmare odlingsklimat. Den kalkrika naturen gör både att vår jord håller värmen längre och att en del av det vi skördar har längre hållbarhet. 

 

För oss som arbetar med mat och livsmedel är människorna omkring oss kanske ändå det viktigaste. Gotland präglas av närhet och kreativitet. Här finns såväl storskalighet som mindre entreprenörer med hantverket i fokus. Att leva och verka på en ö har format oss att samverka och tänka hållbart. Det vi har gemensam är ett genuint intresse för kvalitet och hållbarhet. Tillsammans vill vi ta hand om vår ö och se till att den mår bra i många generationer framåt. 

Se till att inte missa något

Matbyrån Gotland bjuder in till aktiviteter, tipsar om bra saker att ha koll på inom mat och dryck - på och utanför ön. Helt enkelt sådant som kan vara kul och bra för dig som företagare inom mat- och livsmedel att veta om.   

 

 

Jag vill få mail från Matbyrån!

Matbyrån SYMBOL - stjärna - SVART.png

Vi ser fram emot att komma i kontakt med dig!

bottom of page